ActualitatNotíciesTertúlia

Va dibuixar un perfil del federalista com una persona d’edat mitjana, urbà i de nivell educatiu alt i va destacar que molts independentistes estan convençuts que el procés actual acabarà amb un acord que atorgarà més autogovern a Catalunya sense arribar a la secessió d’Espanya

(per Siscu Baiges) La directora de GESOP (Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública), Àngels Pont, va participar en la tertúlia federalista celebrada el dijous 16 de març a la Llibreria Alibri a Barcelona, i va compartir les seves reflexions sobre el pes i evolució del federalisme, l’autonomisme i l’independentisme a Catalunya en base a les dades científiques demoscòpiques de què disposa. GESOP realitza sondejos sociològics i electorals i coneix força bé la societat catalana i l’evolució del vot i la ideologia dels seus membres.

Àngels Pont va aportar moltes dades que van donar pas a un intercanvi molt animat de reflexions i preguntes dels assistents. Va afirmar que l’opció federalista dels catalans és l’opció d’organització territorial més estable al llarg dels darrers 25 anys. Es situa sobre el 20% tot i que en el període en què Pasqual Maragall presidia la Generalitat va arribar fins prop del 27%. Pel que fa a l’opció independentista, la directora de GESOP va assenyalar que va superar el 40% de les preferències en el període comprès entre els anys 2012 i 2014 per caure per sota des d’aleshores. També va afirmar que les opinions dels ciutadans sobre el model de relació amb Espanya es van mantenir relativament estables fins el 2010.

Pel que fa a què voten els federalistes, Àngels Pont va explicar que majoritàriament es decanten pel PSC i els comuns, per bé que un 10% dels votants de la CUP se’n consideren. A més, va dir que a l’àrea metropolitana molta gent que es defineix com a ‘autonomista’ és, en el fons, federalista.

A grans trets, va dibuixar un perfil del federalista com una persona d’edat mitjana, urbà i de nivell educatiu alt. També va dir que hi ha un percentatge superior d’homes federalistes que de dones federalistes. Finalment, va destacar que molts independentistes estan convençuts que el procés actual acabarà amb un acord que atorgarà més autogovern a Catalunya sense arribar a la secessió d’Espanya.

El debat va ser tant viu i participatiu que es va haver de cloure sense poder plantejar totes les opinions i preguntes que volien manifestar els assistents. Potser caldrà fer una segona part d’aquesta tertúlia d’aquí a no gaire mesos.