ActualitatNotíciesTertúlia

La crisi que travessen les institucions espanyoles i les possibilitats de trobar una sortida a través d’una reforma federal de la Constitució han centrat la tertúlia federalista celebrada el passat dijous a la llibreria Alibri amb el catedràtic de Dret Constitucional de la UB, Eliseo Aja

(Per Beatriz Silva) Eliseo Aja, acompanyat pel degà de Ciències Polítiques de la UAB i president de Federalistes d’Esquerres, Joan Botella, ha analitzat l’actual escenari institucional que, al seu parer, travessa una crisi profunda que es manifesta en qüestions com el fet que des de fa cinc anys no es reuneixi la Conferència de Presidents, el màxim òrgan de cooperació multilateral entre el govern central i les comunitats autònomes. Un organisme que hauria de tenir un paper clau en un país gairebé federal com Espanya.

Eliseo Aja va plantejar la necessitat urgent d’abordar reformes que acabin amb les actuals disfuncions institucionals i que han tingut diferents conseqüències, una d’elles el paper que juga en els últims anys el Tribunal Constitucional en la vida política.
Aja creu que la millor manera de solucionar aquesta crisi és abordar una reforma federal de la Constitució que clarifiqui el paper de cadascuna de les institucions i que avanci en qüestions com reconèixer els fets diferencials i la diversitat d’Espanya d’una manera expressa.

“En el meu últim llibre plantejava que no era important anomenar el model ‘federal’ si les reformes que es feien eren les adequades però ara sí que crec que és necessari. Un dels errors del sistema autonòmic ha estat la seva falta de claredat. Si explicitem clarament de què parlem serà més fàcil entendre’ns “, ha assenyalat en referència al seu llibre “Estado autonómico y reforma federal”.

La reforma de la Constitució hauria de contemplar, segons Eliseo Aja, la participació directa de les comunitats autònomes en el procés, com passa en els països federals però que aquí la normativa no contempla. “En un país federal seria impensable que els integrants no participin en la reforma de la seva Constitució”, ha apuntat.

Joan Botella va plantejar la qüestió de si és suficient una reforma federal per solucionar l’anomenada qüestió catalana i si és possible aconseguir una reforma reeixida sense la participació del catalanisme polític. Va recordar també que la Constitució espanyola no posa límits a la seva reforma com sí passa amb les dels països del nostre entorn.

El professor de Ciències Polítiques de la UPF, Francesc Pau Vall, ha posat èmfasi que la reforma de la Constitució s’ha de centrar en com s’articula territorialment l’Estat, el principal desafiament plantejat, al seu parer, més enllà que es posi l’etiqueta de federal o no.
Anna Estany, va destacar la necessitat d’avançar en un funcionament federal basat en el diàleg que és, al seu parer, la gran mancança del sistema autonòmic, i Lluís Pascual va recordar que un model de convivència federal ha de basar-se en la transparència i la lleialtat i no pot convertir-se en un contracte mercantil. “La negociació amb Catalunya es planteja moltes vegades com ‘què et dono jo i que em dones tu’. I això no és federalisme “, ha apuntat.

Eliseo Aja va contestar els dubtes dels assistents i va recordar que la majoria de països del nostre entorn han reformat la seva Constitució moltes vegades i que, en canvi, a Espanya hi ha hagut molta resistència a modernitzar-la i adaptar-la a les noves necessitats. “El sistema federal és l’únic que es pot aplicar en societats complexes. Hem de inspirar-nos en els models d’altres països federals per trobar la solució als nostres problemes “, ha conclòs.

La propera tertúlia federalista serà el proper 19 de gener i tindrà com a convidat el catedràtic d’Història Contemporània de la UdG i Premio Nacional de Historia de l’Asociación de Historiadores, Ángel Duarte, amb el qual parlarem sobre la tradició federalista de les esquerres a Catalunya i Espanya i els seus llaços amb el moviment republicà. Us esperem com sempre a la llibreria Alibri!