ActualitatEditorialNotes de premsaNotíciesPremsa

La Diada de 2014 és una oportunitat de contribuir a la construcció d’un present i un futur orientats a superar la crisi econòmica i les seves conseqüències de desigualtat i pèrdua de drets socials. La celebració de l’Onze de Setembre no ha d’estar monogràficament concentrada en el record del passat sinó en el projecte de futur de comprometre els ciutadans de Catalunya a recuperar la fortalesa i la credibilitat d’unes institucions d’autogovern, avui dedicades exclusivament a una campanya independentista que rebutgem, i que no ens representa a tots.

La Diada d’enguany hauria de constituir també un impuls col·lectiu per a la construcció d’aliances federals de respecte a la diferència i de solidaritat amb tots els ciutadans i ciutadanes d’Espanya i d’Europa.

Aquest Onze de Setembre, els ciutadans de Catalunya hauríem de celebrar la capacitat del nostre país per desenvolupar el seu autogovern en un marc de solidaritat i respecte. Durant els darrers trenta anys, Catalunya ha assolit les majors cotes de llibertat i benestar de la seva història, en el marc d’una Espanya democràtica i compromesa en el procés d’integració europea. No hem de celebrar cap derrota. Hem de proposar-nos col.lectivament impulsar un esforç continuat per la millora de les nostres institucions d’autogovern i pel reconeixement de la nostra identitat i diversitat. La millora de les nostres institucions ha de passar avui també per un compromís contundent de lluita pel bon govern i contra la corrupció, que ha afectat directament a la nostra màxima institució i que avui ha danyat greument el prestigi de Catalunya.

Un futur de progrés per a Catalunya només serà possible en el marc d’una Espanya i una Europa federals, on els estats-nació cedeixin sobirania a una Unió Europea més democràtica que actuï amb tota la seva força de forma coordinada per a la reactivació econòmica, l’ocupació i la cohesió social. Una Unió amb una distribució clara de competències i instàncies de govern, dotada d’una arquitectura institucional de sobiranies compartides, flexible i adaptada al món del segle XXI. Tant les polítiques recentralitzadores del PP com el projecte independentista ens allunyen d’aquest ideal en direccions oposades tot i que la majoria de ciutadans, malgrat la immensa propaganda i pressió social, prefereix opcions de caràcter federal i de millora de l’encaix de Catalunya dintre del marc espanyol i europeu. Fem una crida a aquesta majoria a expressar-se sense por i a fer sentir la seva veu.

Federalistes d’Esquerres lamenta particularment que el nostre govern hagi cancel.lat els actes col·lectius de celebració de la construcció de un país inclusiu i no excloent, instaurats des de l’any 2003 amb el govern d’esquerres presidit per Pasqual Maragall, que donaven visibilitat a la pluralitat, diversitat i riquesa cultural dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, i expressaven la seva voluntat de convivència cívica. La nostra és i ha de ser una societat integradora, i el nostre Estatut i les nostres lleis exigeixen que les institucions així ho reflecteixin.

La construcció del futur només es pot fer amb un respecte total a les vies democràtiques, tant tenint en compte el ideals democràtics com les formes de construir-les. La celebració d’una consulta no legal ni acordada, que ha estat posada en qüestió amb contundència per quatre lletrats del Consell de Garanties Estatutàries, i per una majoria d’experts independents, va en la direcció contrària d’aquest ideal democràtic.

Federalistes d’Esquerres es reafirma en la proposta d’un canvi constitucional en clau federal, que doni un marc legal a les diversitats culturals i lingüístiques, als drets de ciutadania i a un repartiment més eficient i equitatiu de les càrregues financeres i impositives. La nostra proposta està també dirigida a Espanya, no només a Catalunya, perquè la majoria de problemes greus que tenim plantejats (la crisi, l’atur, la precarietat, les desigualtats, la corrupció) els compartim amb la resta de la ciutadans espanyols, amb els quals ens sentim solidaris. Avui el projecte independentista i el centralista estan en un carreró sense sortida, en front d’una majoria que demana una alternativa sensata, viable, legal i solidària.

Fem una crida al nostre Govern i a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya a establir ponts de diàleg i debats en profunditat sobre el nostre futur, ja que la democràcia es construeix votant legalment entre alternatives viables, i reflexionant sobre les propostes que puguin ser més constructives per a la nostra col·lectivitat. Aquesta tasca de promoció del debat públic i d’aprofundiment democràtic centrarà l’activitat de Federalistes d’Esquerres. Convidem a tota la ciutadania a participar-hi, i a totes i tots els i les federalistes a afegir-s’hi i col·laborar-hi.

 

Barcelona, 9 de setembre de 2014

 

Declaració Federalistes d’Esquerres PDF